PIVA (Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen), opgericht in 1938 en sinds 1965 gevestigd aan de Desguinlei, telt vandaag meer dan 800 studenten. De gerenommeerde Antwerpse hotelschool biedt opleidingen aan in bakkerij, slagerij, hotel en toerisme binnen TSO en BSO. Ook het Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant maakt gebruik van de infrastructuur van PIVA.
Gefaseerde renovatie van keukens en theoriegedeelte
De renovatie werd zorgvuldig gefaseerd uitgevoerd om de schoolwerking zo weinig mogelijk te verstoren. In twee opeenvolgende fases werden respectievelijk vier en zes leskeukens, inclusief verbruiksruimtes en een wijnkennislokaal vernieuwd. Tijdens de werken bleven de overige keukens operationeel, wat een gedetailleerd technisch scenario vereiste om de continuïteit te garanderen.
Ook het theoriegedeelte, daterend uit de jaren ’70, onderging een grondige renovatie. De vernieuwde vleugel beslaat meer dan 4.000 m², verdeeld over vier verdiepingen.
Door een slimme herindeling van de beschikbare ruimte zijn er nu meer leslokalen. Circulatiegangen worden voortaan op diverse plaatsen ingezet als klas- of polyvalente ruimtes.
Nieuwe campus voor CVO Vitant
De werken aan de nieuwbouw voor CVO Vitant vormen een vervolg op de eerdere renovatiefases.
De Provincie Antwerpen laat een extra blok aanbouwen aan een bestaande vleugel die ook volledig wordt gerenoveerd en uitgerust met de nieuwste duurzame technieken. Het CVO krijgt een eigen ingang, terwijl het gebouw gedeeld zal worden met PIVA-leerlingen die les volgen op het gelijkvloers.
Vanaf september 2026 verhuizen de opleidingen van Campus Maalboot in Hoboken naar Campus PIVA. De nieuwe infrastructuur zal 22 klaslokalen, een open leercentrum, simulatieklassen en rust- en werkruimtes omvatten.
Duurzaamheid
Duurzaamheid stond centraal in het ontwerp en de uitvoering.
“Duurzaam bouwen” is een synergie vinden tussen ecologische doelstellingen (materialen, energie, ruimteverbruik, water…), economische doelstellingen (levensduur, flexibiliteit) en sociale doelstellingen (esthetiek, integratie in de omgeving…). Het doel is om tot een gebouw te komen met een zo groot mogelijk nut voor de mens en een zo laag mogelijke impact op het milieu.
Zowel bij het renovatieproject als het nieuwbouw gedeelte is er gewerkt met duurzame en energiezuinige bouwtechnieken.
De principes van circulair bouwen stonden tijdens het hele renovatieproces centraal. Zo werd in dit project bijvoorbeeld het inox van de oude keukeninrichting hergebruikt als wandbekleding en de bestaande kookeilanden met bijhorende dampkappen werden zorgvuldig uitgebroken, zodat ze konden gerecupereerd worden.
Energie-efficiëntie
Alle elektrische voorzieningen zijn aangepast aan de hedendaagse vereisten inzake duurzaamheid en veiligheid. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige alternatieven met daglichtsturing.
Het energieverbruik van de keukens uit fase 1 werd gemonitord en diende als basis voor de elektrische installatie in fase 2. Alle gasvuren werden vervangen door inductievuren, en er kwamen enkele grotere verbruikers zoals kookketels bij. Dit vereiste een nauwkeurige afstemming van het elektrisch vermogen, zonder overdimensionering.
Op HVAC-vlak werd de bestaande verwarming met radiatoren in de verbruiksruimtes gecombineerd met ventilatieverwarming in de keukens. In drie van de vier luchtgroepen werd de sturing geïntegreerd met die van de dampkappen.
Het ontwerp van de nieuwe aanbouw voldoet aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie, met onder meer mechanische ventilatie met warmterecuperatie en ledverlichting met daglichtsturing.
Waterbeheer
Bij de sanitaire installaties is de integratie van vetvangers in de afvoerleidingen op de technische verdiepingen een opvallend element. De afvoer van grijs water van de keukens gebeurt via deze vetvangers. Regenwater wordt gerecupereerd voor het sanitair.
Materialen
Op basis van metingen effectief maximaal verbruikt vermogen na ingebruikname keukens fase 1, werd dimensionering van schakelmateriaal en bekabeling voor fase 2 bijgesteld.
Gezondheid en comfort
De binnenluchtkwaliteit wordt actief bewaakt en automatisch geoptimaliseerd. In de keukens gebeurt de ventilatiesturing op basis van luchtkwaliteitsdetectie boven het fornuis. In de leslokalen wordt de ventilatie geregeld aan de hand van CO₂-metingen, zodat een gezond leerklimaat gegarandeerd blijft. Daarnaast zorgt een centrale zonweringssturing, gebaseerd op zoninstraling, voor thermisch comfort en bescherming tegen oververhitting.
Akoestisch comfort interieur
Om een rustige en aangename leeromgeving te garanderen, is er bijzondere aandacht besteed aan het akoestisch comfort. Storende geluidsoverdracht tussen leslokalen, circulatieruimtes en keukens wordt sterk beperkt, zodat rust en concentratie gewaarborgd blijven.
Opdrachtgever
Provincie Antwerpen
Architect
Stramien CV
Fotografie
foto’s leskeukens: Hugo Van Beveren (met dank aan bouwbedrijf Dhulst’ )
Locatie
Antwerpen
Project omvang
6.000 m2 (incl. technische lokalen)
Doorlooptijd
2023 - 2026 (gefaseerd)