Universitaire campus UHasselt

Faculteitsgebouw Bedrijfseconomische Wetenschappen en studentenhuisvesting

abt be is als studiebureau voor technieken en stabiliteit betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen op de Hoebanx-site in Hasselt. Dit nieuwbouwproject omvat twee ontwikkelingen in de vorm van een publiek-private samenwerking.

Enerzijds betreft het de nieuwbouw van een campus voor de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van UHasselt (13.788 m²). Anderzijds omvat het project ook een nieuwbouw voor studentenhuisvesting met 274 studentenkamers op de site (12.930 m²).

Het nieuwe faculteitsgebouw met 7 verdiepingen, zal plaats bieden aan ongeveer 1.500 studenten en 400 personeelsleden. Het zal voorzien zijn van 24 leslokalen, 4 aula’s, tal van studentenvoorzieningen en studeer- en ontmoetingsplekken voor studenten en personeelsleden.

De studentenhuisvesting op de site zal bestaan uit 274 kamers, leefruimtes, ontspanningsruimtes, studieruimtes en een conciërgewoning. Op de begane grond wordt een casco restaurant met grootkeuken voorzien. Het gebouw zal ook uit zeven bouwlagen bestaan.

Duurzaamheid

Door het gecombineerde programma hebben de Universiteit Hasselt en De Elfde Linie NV (studentenhuisvesting en residentieel project) een gezamenlijke, complementaire behoefte aan het verwarmen en koelen van hun gebouwen. Overdag is vooral de universiteitscampus vragende partij en ’s avonds de studenten huisvesting en de toekomstige woontoren.

Energie-efficiëntie

Als onderdeel van een haalbaarheidsstudie werden verschillende scenario’s voor warmteopwekking uitgevoerd. Van decentraal, met gas voor het universiteitsgebouw, tot centrale warmtepompen op geothermie werden bestudeerd. Op basis van deze studie beslisten UHasselt en De Elfde Linie bewust voor een bijzonder ambitieus energietransitieplan te gaan en duurzame energiebronnen te integreren op de campus.

Het volledige dak van het campusgebouw zal bedekt worden met zonnepanelen en ook worden er zonnecellen geïntegreerd in het gebouw.

Er wordt gebruik gemaakt van Koude- Warmte Opslag. In de eerste fase worden een geothermische installatie en een micro-stadsnetwerk geïnstalleerd waarop de nieuwe gebouwen van de economiefaculteit, evenals de studentenhuisvesting worden aangesloten. Later zullen eveneens de Faculteit Rechten en het Rectoraatsgebouw, alsook het geplande nieuw residentieel project gekoppeld worden aan dit netwerk. Koeling, verwarming en sanitair warm water worden aldus duurzaam geleverd vanuit de WKO bron in het beheer van een ESCO-partij. Verwarming wordt op lage temperatuur in het gebouw afgegeven. Voor het sanitair warm water wordt een circulatie lus op hoge temperatuur cf. de legionella wetgeving voorzien.

Door energie niet alleen op te wekken, maar ook slim te delen via een netwerk van gebouwen, overstijgt deze investering het belang van de campus. Ze vormt een schaalbaar model voor stedelijke energietransitie.

Waterbeheer

Om het waterverbruik te beperken wordt er ingezet op een grijswaterrecuperatiesysteem. Dit in combinatie met regenwaterrecuperatie zorgt voor een aanzienlijke vermindering van drinkwaterverbruik.

Het project heeft een SALKturbo-label ontvangen, wat aangeeft dat het bijdraagt aan de doelstelling om de economie van Limburg competitiever, digitaler, duurzamer en inclusiever te maken.

Project gegevens

Opdrachtgever

UHasselt - De Elfde Linie nv (projectmanagement)

Architect

JCAU Studio BE en EON Architecten

Locatie

Hasselt

Project omvang

13.788 m² + 12.930 m²

Doorlooptijd

2022 - 2026