Huis voor actuele kunst Z33 te Hasselt

abt be werkte mee aan de renovatie van Vleugel ’58 en een nieuwbouw voor Z33, het museum voor actuele kunst, architectuur en design in Hasselt.
Het bestaande gebouw uit 1958 heeft een unieke museumarchitectuur. Een groot deel van het museum situeert zich in de huisjes van de historische begijnhof. Dit begijnhof vormt een grote driehoek in het centrum van Hasselt. Dit is charmant, maar zorgde ook voor de nodige praktische en logistieke problemen.

In 2011 kocht de Provincie Limburg het aanpalend perceel en werd een architectuurwedstrijd georganiseerd. Beleving en ervaring staan centraal in dit nieuwe ontwerp. Het is zowat het enige gebouw in Vlaanderen waarin hedendaagse kunst wordt getoond in een setting die daar ook voor ontworpen is. Er werd een architectuurwedstrijd georganiseerd die abt be samen met de Italiaanse architecte Francesca Torzo won, waarnaar abt be aan de slag ging met de engineering en de bouwkundige uitwerking en werfopvolging.

 

In het ontwerp staan beleving en ervaring centraal. Het is geen neutraal gebouw, maar een gebouw met karakter. Zo staat de architectuur meer open voor een onvoorzien patroon aan functies. Een veelheid van ervaringsmogelijkheden staat voorop. Het is een zeer gevoelig, subtiel en tactiel concept. Het concept groeit uit de scenografie van verschillende ruimten, met elk hun eigen sfeer. Grote koepels zorgen voor veel lichtinval. Verschillende ruimtes zijn met elkaar verbonden door openingen in de muren die het mogelijk maken de aanpalende ruimte van op afstand te aanschouwen. Er wordt als het ware gespeeld met de ruimtes door te werken met verschillende afmetingen en hoogtes. De 6 meter hoge koepel bestaande uit een balkenrooster met trapeziumvormige balkjes waartussen het licht binnenvalt en de diamantenplafonds zijn echte eyecatchers.

 

De nieuwbouw is een betonconstructie baksteen gevel zoals de bestaande vleugel, maar dan met een ruitvormig verband. De dagkanten van de ramen en deuren zijn afgewerkt met betonnen elementen die zich verstrengelen met het ruitvormig verband van de gevel.

Het project werd genomineerd als één van de 21 Belgische projecten voor de Mies van der Rohe-prijs 2022 uit een selectie van totaal 449 projecten. De architect sleepte vorig jaar reeds de Italiaanse architectuurprijs binnen. De Premio Italiano di Architettura 2020 is een nieuwe prijs die wordt uitgereikt door de Fondazione MAXXI in Rome en de Triënnale van Milaan en gaat naar het beste gebouw of project dat de voorbije drie jaar door een Italiaanse architect werd gerealiseerd.

Foto’s: Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur, Olmo Peeters, Gion von Albertini, Kristof Vrancken, Francesca Torzo