Museum aan de Stroom (MAS) Antwerpen

Museum aan de Stroom (MAS)

Het verrassende ontwerp van Neutelings Riedijk Architects bestaat uit een stapeling van 10 betonnen dozen die ten opzichte van elkaar een kwartslag zijn gedraaid. De ruimte buiten de doos functioneert als openbare galerij die een bijzonder en steeds wisselend uitzicht over Antwerpen biedt en die naar een restaurant op het dak leidt. Kolommen of andere constructieve elementen mochten absoluut het uitzicht of de illusie van de zwevende dozen niet belemmeren.

Constructie

De hoofdconstructie is een kern van in het werk gestort beton. De wanden hebben een dikte van 35 cm. Aan deze betonnen schacht zijn uitkragende, verdiepingshoge stalen vakwerken bevestigd die de spiraalvormige beweging volgen en die de betonnen dozen met daarin de museale zalen dragen.
De vakwerkliggers die haaks op de doos staan helpen ook mee bij het dragen ervan.
Desondanks overschreden de krachtsconcentraties uit de vakwerkliggers het opnemende vermogen van de betonnen kern. Om de grote krachten uit de spanten te weerstaan zijn stalen stootplaten in het beton ingestort.

Golvende glazen gevelwanden

Een bijzonder onderdeel van de constructie wordt gevormd door de tot 11 meter hoge glazen gevelwanden. Gekozen is, op basis van de ervaringen die opgedaan zijn in het Casa da Musica in Porto, voor golvende glasplaten. Vanwege hun hoogte steunen de golvende glasplaten op elkaar af en worden ze halverwege door een stalen buis als windligger ondersteund. De buis is via kettingen opgehangen aan de bovengelegen doos. Deze betonnen dozen zullen onder invloed van veranderlijke belastingen onafhankelijk bewegen. De onder- en bovenaansluitingen van het glas op het beton moeten deze bewegingen kunnen opvangen.

ABT is als constructief adviseur nauw betrokken geweest bij dit project.

Prijzen en nominaties

Met dit innovatieve concept heeft het MAS in de categorie niet-residentiële gebouwen de Belgische Staalbouwwedstrijd 2012 gewonnen.

Daarnaast was het MAS voor de volgende prijzen genomineerd:
–    Betonprijs 2011 categorie utiliteitsbouw
–    Glas Award 2012

Project gegevens

Project

Museum aan de Stroom (MAS)

Opdrachtgever

Stad Antwerpen

Architect

Neutelings Riedijk Architecten Rotterdam

Locatie

Antwerpen

Project omvang

13.000 m2 bvo

Doorlooptijd

2003 - 2009