Communicatiecentrum Tabloo NIRAS Dessel

Als dienst aan de gemeenschap beheert NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, al het radioactieve afval in ons land.

NIRAS besloot een informatiecentrum nabij de toekomstige bergingssite in Dessel op te richten. Het symbolische ontwerp van het ontwerpteam Bovenbouw en ONO architectuur kwam als winnaar uit de bus tijdens een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester, waarbij ABT België deel uitmeekte van het ontwerpteam als ingeneiur stabiliteit.

Het centrum kreeg de naam ‘Tabloo’ en is dé referentie voor informatie over het beheer van radioactief afval. Het project dankt zijn naam aan zijn markante tafelstructuur. ‘Tabloo’ is afgeleid van het Esperanto voor “tafel” en verwijst naar het doel van het centrum: mensen rond de tafel krijgen over het thema radioactief afval. De belangrijkste troef daarvoor is de interactieve expo waar de bezoekers op een laagdrempelige manier alles te weten zullen komen over radioactiviteit, de toepassingen ervan en het beheer van het afval dat daarbij komt kijken. De betonnen tafel symboliseert ook het tijdsaspect dat verbonden is aan het thema: waar de houten onderbouw flexibel kan meegroeien met veranderende behoeften in de toekomst, zal de massieve tafel – net als het veilig beheerd afval – als reliek achterblijven in het landschap.

Het is een veelzijdig bezoekers- en gemeenschapscentrum. Het communicatieparcours is naast de bergingssite gebouwd, op de hoek van de Gravenstraat en de Kastelsedijk.

Het bergingsproject wordt gekenmerkt door een filosofie van openheid en transparantie. Die idee is doorgetrokken in het ontwerp van het communicatieparcours. De basisstructuur van het communicatiecentrum wordt een tafel met poten van 7,5 meter hoog. 300 jaar lang, gedurende de volledige duur van de berging, blijft die tafel staan.

Boven in de tafel bevinden zich de tentoonstellingsruimtes: een permanente belevingsexpo over het beheer van radioactief afval en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. De ruimte onder de tafel is flexibel ingevuld met kleinere modules op twee niveaus die uitkijken op een centrumplein. Op de begane grond bevinden zich onder meer een podiumzaal, polyvalente lokalen , een horecagelegenheid en een toeristisch infopunt. De kantoor- en vergaderruimtes liggen een verdieping hoger.

Constructie

De betonnen tafel (45x45m) staat op 9 poten. De wanden en vloeren worden in het werk gestort waardoor deze samenwerken als stijve I-liggers. De centrale zones van de vloerplaten worden uitgevoerd met gewichtsreductie (bollenplaatvloer) en bieden alle vrijheid voor het toepassen van grote sparingen.

De betongevel van de boventafel wordt in het werk gestort zonder dilatatievoegen om de massiviteit van de tafel te behouden. Om de uitzetting en krimp door de wisselende weersomstandigheden te weerstaan, wordt de 7m hoge gevel 20cm dik uitgevoerd en tegen de drukvaste spouwisolatie aangestort.

De volledige betonstructuur werd uitgevoerd vóór er gestart wordt met de onderste 2 bouwlagen. Deze ‘invulling’ moet geconcipieerd worden als houtconstructie. De constructie bestaat uit een combinatie van houtskeletbouw met CLT-wanden, waarbij de grote vrije overspanningen gerealiseerd worden door houten kanaalplaten (‘Kerto-Ripa’).

ABT stond in voor de constructieve uitwerking van het gebouw, funderingen én de betongevel en gaf bijstand op vlak van het zichtbeton. Het communicatiecentrum opende in het voorjaar van 2022 de deuren.

Project gegevens

Project

Communicatiecentrum NIRAS

Opdrachtgever

NIRAS

Architect

ONO Architectuur en Bovenbouw

Locatie

Dessel

Project omvang

5.545 m2 bvo

Doorlooptijd

2014 - 2022