Brandtoren Kalmthoutse Heide

Een team van Polyfern landscape architects (NOHNIK), in samenwerking met Ingenieursbureau ABT won de architectenselectie voor het ontwerp van een nieuwe brandtoren op de Belgische Kalmthoutse heide. De nieuwe toren is 42 meter hoog en heeft naast een brandwacht ook diverse uitzichtplatforms voor toeristen gekregen. De Kalmthoutse Heide maakt deel uit van het Belgisch-Nederlandse Grenspark Kalmthoutse Heide. De kracht van dit gebied is de grote diversiteit aan landschappen en natuurgebieden, de bijzondere geschiedenis en het cultuurhistorisch erfgoed. De nieuwe brandtoren levert een wezenlijke bijdrage aan de bescherming van deze waarden en maakt daarnaast de bijzondere kwaliteiten van het gebied beter beleefbaar voor recreanten en toeristen. De oude toren voldeed namelijk niet meer aan alle eisen en was bovendien niet meer hoog genoeg omdat de bomen eromheen te hoog zijn gegroeid. Daarnaast biedt de nieuwe toren een comfortabele werkplek voor de brandwacht.

De basis van het ontwerp werd gevormd door een bijzondere stalen vakwerkconstructie die is opgebouwd uit meerdere driehoeken. Het vakwerk is verdeeld in gelijke segmenten van steeds 6 meter hoog. Door de segmenten op een regelmatige manier ten opzichte van elkaar te draaien ontstaat een dynamisch beeld wat een relatie aangaat met de grillige groeiwijze van de bomen in het gebied. Het staal krijgt een groen-grijze coating met een natuurlijke uitstraling die past op deze plek.

Binnen de stalen vakwerkconstructie vormen de trap en de diverse platformen een houten kern die contrasteert met het stalen vakwerk. De trappen zijn afwisselend in alle windrichtingen georiënteerd. Hierdoor ontstaan voor de toerist steeds wisselende uitzichten op de omgeving en kan het natuurschoon goed worden ervaren. Op 12 meter en 24 meter hoogte zijn er ruime uitzichtplatformen ontworpen. Voor zowel de trappen als uitzichtplatformen zijn veilige borstweringen ontworpen van verticale houten lamellen. Bovenin de toren is de post van de brandwacht te vinden op 30 meter hoogte. Boven de brandwacht is ruimte voor de communicatiemast die reikt tot 42 meter hoogte.

De gemeente Kalmthout, Agentschap Natuur en Bos, Telecomoperator Astrid zijn de opdrachtgevende projectpartners.

Project gegevens

Project

Brandtoren Kalmthoutse Heide

Opdrachtgever

Stad Kalmthout

Architect

Polyfern landscape architects (NOHNIK)

Fotografie

Jorrit Noordhuizen, Polyfern landscape architects

Locatie

Kalmthout

Doorlooptijd

2019 - 2022