Z33 Huis voor Actuele Kunst Hasselt

Francesca Torzo (IT) heeft in samenwerking met ABT België de Europese onderhandelingsprocedure gewonnen voor de uitbreiding en renovatie van z33 – Huis voor actuele kunst – te Hasselt.
De ontwerpopdracht voor z33 betreft de restauratie van het monumentale poortgebouw, de renovatie van Vleugel ’58 en een nieuwbouw, gelegen in het hartje van de stad Hasselt.

Het bestaande museum bevindt zich op de begijnhofsite midden in de stad Hasselt. Vanuit de ganse wereld komen kunstenaars hier hun werk tonen. Er is een grote nood aan bijkomende werkateliers en expositieruimten en aan een duidelijk toegang tot het geheel vanuit de stad. Doordat de begijnhofsite vrijwel in zichzelf is gekeerd mist z33 een duidelijk signaal naar de stad Hasselt.

De architecte Francesca Torzo ontwierp een nieuw gebouw waar elke ruimte specifiek is en ook zo behandeld dient te worden. De ruimten worden kunst op zich. Het bestaande expositiegebouw wordt gerenoveerd en heropgewaardeerd. Het krijgt een nieuwe connectie met de begijnhofsite.

ABT zorgt er voor dat van in het begin het budget onder controle blijft en dat er gedurende het ganse ontwerp-en denkproces alle specifieke know how gebundeld wordt. Tussen Francesca Torzo en ABT is er een wisselwerking van creativiteit en kennis.

ABT verzorgt tevens ook de stabiliteit voor het project. De constructie van de nieuwbouw bestaat uit beton. Zowel de muren als de wanden dienen een constructief massief geheel te vormen.

Begin februari maakten de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe een eerste lijst genomineerden bekend voor de Mies van der Rohe Award 2022. Ook Z33 maakt kans om de prestigieuze prijs te winnen.

De European Union Prize for Contemporary Architecture of Mies van der Rohe Award is een prijs die één keer in de twee jaar wordt uitgereikt door de Europese Unie en de Fundació Mies van der Rohe voor beste kwalitatieve architectonische bijdrage in Europa.

Het is niet de eerste keer dat onze nieuwe tentoonstellingsvleugel opgemerkt wordt. Eerder won architect Francesca Torzo al de Italiaanse Architectuurprijs en was Z33 genomineerd voor Archdaily’s ‘Building of the Year’.

Door de COVID pandemie werd de opening van het kunsthuis uitgesteld. Op 22 september 2021 werd Z33 dan eindelijk officieel ingehuldigd. Bekijk hier de beelden.

Project gegevens

Project

Z33 Huis voor Actuele Kunst

Opdrachtgever

Provincie Limburg

Architect

Francesca Torzo

Locatie

Hasselt

Project omvang

5.628 m2 bvo.

Doorlooptijd

2012 - 2019