AMS Boogkeers Antwerpen

AMS Boogkeers Antwerpen

Het Antwerps OCMW heeft haar historische site Boogkeers in erfpacht gegeven aan de Antwerp Management School (AMS). Het AMS was op zoek naar een nieuwe locatie om hun campus in onder te brengen.
HUB architecten ontwierp in opdracht van de Antwerp Management School de nieuwe campus De Boogkeers, en dit midden in de stad nabij het historische centrum van Antwerpen. De stad stelde enkele eisen aan het ontwerp, dat bekeken moest worden in relatie tot de rest van het bouwblok waarin het zich bevindt.

De nieuwe campus staat voor een duurzaam, maatschappelijk verantwoord gebouw dat bijna-energieneutraal is, en dat gebouwd werd met respect voor de historische waarde. De Boogkeers omvat namelijk een gedeeltelijke van 7.400 m² nieuwbouw met ondergrondse parking maar ook een gerestaureerd gedeelte van 1.540 m². Hoewel de panden van elkaar gesloten aparte entiteiten zijn, vormen ze samen één geheel. De nieuwbouw is een luchtig geheel waarbij het ritme van het te restaureren aanpalende pand werd doorgetrokken. De open-huis-filosofie die typerend is voor AMS komt in dit nieuwe pand ten volle tot uiting. De hedendaagse architectuur is gecombineerd met innovatieve technieken om flexibiliteit in de indeling van het gebouw te behouden. Hiervoor is gewerkt met grote overspanningen en minimaal gebruik van kolommen.
Eén van de absolute eyecatchers van de Boogkeers is de centrale trap. De trap is ontworpen als een kettingstructuur die deels in uitkraging hangt aan de schachtwand en aan alle vloerplaten. Hierdoor komt deze vrij staan van de gevelwanden en wordt als het ware een verlichtingszuil gecreëerd. Dit zuil dient ook als verlichting voor het plein.

ABT heeft de hoofdraagconstructie in nauwe samenwerking met het ontwerpteam (HUB, RCR, Origin, Bureau Bouwtechniek, Daidalos), bouwheer (AMS) en aannemer (MBG) ontworpen. Hierbij stonden niet alleen de kostprijs en de strikte timing voorop, ook de nieuwe manier van lesgeven en de architectuur stonden hierbij centraal.

De nieuwbouw kenmerkt zich door grote overspanningen met een 3-tal patio`s en een grote daktuin. De constructie van de nieuwbouw is voorzien in gewapend en voorgespannen beton om overspanningen tot 14 meter mogelijk te maken. Op de derde verdieping springen de voorgevel en achtergevel iets terug. Op dit niveau is gekozen om te werken met een lichte houten constructie. Hierdoor werden bijkomende kolommen op de onderliggende verdiepingen ter hoogte van de terugspringende gevellijnen vermeden.

De funderingen van het gerenoveerde bouwdeel zijn deels verdiept om de nieuwe ontsluiting naar de parking en toevoer van de technieken mogelijk te maken. De dakconstructie in hout is helemaal opnieuw ontworpen om net zoals in de nieuwbouw een grote obstakelvrije vrije ruimte te bekomen, met behoud van de bestaande dakvorm.

Project gegevens

Project

AMS Boogkeers Antwerpen

Opdrachtgever

Antwerp Management School

Architect

HUB architecten

Fotografie

Jeroen Verrecht

Locatie

Antwerpen

Project omvang

Nieuwbouw: 7.400 m² Monument: 1.540 m²

Doorlooptijd

2016 - 2019