Hoogbouw Nieuw Zuid Scheldezicht

Nieuw Zuid is een nieuwe stadswijk die ontwikkeld wordt ten zuiden van het Antwerpse stadscentrum. De nadruk ligt op wonen, maar ook met voldoende winkels, openbare voorzieningen en kantoren om tot een levendige en gemengde buurt te komen. Het masterplan van Studio Associato Secchi-Viganò is opgebouwd uit opeenvolgende striga’s of bouwstroken die zowel uit halfopen bouwblokken als hoogbouw samengesteld zijn. De hoogbouw (maximum 80 m) is op strategische wijze ingeplant in het nieuwe stadsweefsel en biedt een uitgelezen kans om de Antwerpse skyline ten zuiden te vervolledigen.

ABT verzorgt voor één van deze woontorens de uitvoerende architectuur. Het ontwerp van C.F. Møller Architects i.s.m. BRUT reflecteert op het idee van verticaal wonen in de stad. Het 24 verdiepingen tellende gebouw van 15.000m² met 116 woningen, kantoren, commerciële ruimtes en collectieve ruimtes wordt zo aangevuld met nog eens 5.000m² aan balkons, wintertuinen en dakterrassen.

Een sluier opgebouwd uit een vlakkenpatroon wordt rond de gevels van de slanke toren gedrapeerd. Binnen elk vlak van de sluier worden appartementen gegroepeerd in een collectieve entiteit die aansluit op de terrasruimtes.

De hoogbouw heeft een flexibele structuur, bestaande uit een dragende kern en vrije plateaus, die variatie, hergebruik en omvorming en een lange levensduur toelaat.

Project gegevens

Project

Hoogbouw Nieuw Zuid Scheldezicht

Opdrachtgever

SaZ (Stadsontwikkeling Antwerpen Zuid

Architect

C.F. Møller Architects i.s.m. BRUT

Fotografie

SNfoto - Steven Neyrinck

Locatie

Antwerpen

Project omvang

15.000 m2 bvo

Doorlooptijd

2014 - 2020