Elisabeth Center Antwerpen

Ligging

De Elisabethzaal ligt prachtig aan het Astridplein, in het centrum van Antwerpen. Vlak naast het Centraal Station en de Zoo. Het zalencomplex waar de Elisabethzaal tegenaan gebouwd is, kent een aantal bijzondere zalen zoals de Marmeren-, Darwin- en Verlatzaal. De Elisabethzaal was ook mooi, maar technisch zwaar verouderd. De akoestiek was matig, maar ook de faciliteiten waren onder de maat.

Nieuwbouw

Nadat eerst is onderzocht of de zaal behouden kon blijven, is men na formulering van de akoestische, logistieke en financiële randvoorwaarden tot de conclusie gekomen dat het beter is om nieuwbouw te plegen. Om ruimte voor verbetering te creëren werd het warrige stelsel aan gangetjes naar de zaal gesloopt. Er ontstond zo een serie van hoge atria als scheiding tussen de Elisabethzaal en het 19e eeuwse Zalencomplex.

De nieuwe zaal is iets smaller dan de oude zaal, om zo een atrium te creëren. De zaal wordt grotendeels gedragen door zijwanden van ter plaatse gestort beton. De betonwanden zorgen voor de stabiliteit van de zaal en geven de zaal bovendien voldoende massa om het geluid binnen te houden. Grote uitkragende spanten dragen twee zwevende balkons aan de achterzijde van de zaal. Deze balkons lopen tevens door aan de zijkanten van de zaal. De technische installaties van de concertzaal worden gedragen door verdiepingshoge stalen spanten die de gehele ruimte overspannen. De zaal staat boven op een nieuw gebouwde parkeerkelder. De parkeerkelder is ingesloten in de omliggende bebouwing, wat de uitvoering extra uitdagend maakte. ABT was verantwoordelijke voor het structurele ontwerp en de stabiliteitstechnische ondersteuning.

Het architectonische ontwerp en de stabiliteitsstructuur zijn gezamenlijk uitgewerkt in een BIM-model.
Bekijk hier de nieuwe Elisabethzaal in 3D!

Project gegevens

Project

Elisabeth Center

Opdrachtgever

KMDA / deFilmharmonie Antwerpen

Architect

SimpsonHaugh and Partners

Locatie

Antwerpen, Brussel

Project omvang

29.085 m²

Doorlooptijd

2009 – 2016